Energiezuinig

Omdat led lampen een lange levensduur en zeer energiezuinig zijn hoeven deze dus minder vaak vervangen te worden. Ze verbruiken tot 80% minder stroom dan andere lampen en gaan tot wel 15.000 uur mee met dezelfde lichtopbrengst.

Hierdoor zal de energierekening beduidend lager zijn waarmee de investering binnen korte termijn eruit gehaald is. Een overzicht van 4 verschillende soorten lampen, wat ze gebruiken en wat de kosten zijn.

Meest energiezuinige lamp

Gebaseerd op 4 branduren en een stroom prijs van € 0,22 per kWh.

  • Gloeilamp 40 Watt, verbruik per jaar 57,6 kWh = € 13,-
  • Halogeenlamp 30 Watt (vergelijkbaar met gloeilamp 40 Watt), verbruik per jaar 43,2 kWh =  € 9,50
  • Spaarlamp 8 Watt (vergelijkbaar met gloeilamp 40 Watt), verbruik per jaar 11,5 kWh =  € 2,50
  • Led lamp 6 Watt (vergelijkbaar met gloeilamp 40 Watt), verbruik per jaar 8,5 kWh =  € 2,00

De led lamp komt dus als zuinigste uit de bus samen met de spaarlamp, maar die heeft nogal wat nadelen. De spaarlamp is milieu onvriendelijk, geeft na verloop van tijd steeds minder licht en heeft een opwarmtijd. Dat wil zeggen, bij inschakelen heeft deze niet meteen het volledige licht.

Wat betreft de kosten is het dus nog niet echt noodzakelijk spaarlampen te vervangen door led lampen. Zijn het natuurlijk meerdere lampen is het een ander verhaal.

Aanschaf kosten

Hoewel led lampen in aanschaf duurder zijn is het op den duur toch goedkoper. Neem als voorbeeld een gloei- of halogeenlamp, deze moet gemiddeld iedere 8 maanden vervangen worden als ze 4 uur per dag branden (1000 branduren). In 8 jaar tijd zijn deze lampen dus 10 vervangen, dus 10 keer aanschaf kosten. Een led lamp heeft een gemiddelde levensduur tussen de 15.000 en 25.000 branduren (10 tot 16 jaar).

Dus in 16 jaar tijd 2 led lampen aanschaffen of 20 gloei- of halogeenlampen aanschaffen! Uiteindelijk is de led lamp dan toch goedkoper.