Sfeervolle verlichting

Dat led lampen het lelijke licht weergeven is voorbij, tegenwoordig hebben deze dezelfde kleurweergave als de vertrouwde gloei- en halogeen lampen.

Direct na inschakelen produceren led lampen de volledige lichtsterkte. De kleurtemperatuur is bepalend of het licht koel (helder) of warm (sfeervol) is. Een lage temperatuur geeft een ontspannend en warm licht, een hoge kleurtemperatuur geeft wit en koeler licht.

Lumen en Kelvin

Het aantal lumen van een lamp bepaald hoeveel licht deze geeft en de Kelvin (kleur) temperatuur is voor de sfeer. Bijvoorbeeld voor in de woonkamer om tijdens het televisie kijken licht te hebben kun je het beste kiezen voor een 2000 Kelvin lamp.

Voor boven de eettafel is het verstandiger om een hogere Kelvin temperatuur te kiezen, dit geldt ook voor leeslampen. Tegenwoordig zijn er ook veel led lamp modellen waarbij je de helderheid en kleurtemperatuur zelf kunt instellen door middel van afstandsbediening en/of smartphone. Zie bijvoorbeeld de Hue lampen van Philips.

Fitting en vorm

Natuurlijk moet je tijdens de aanschaf ook erop letten dat de fitting juist is. Dit is eigenlijk stap 1 waar je op moet letten tijdens het vervangen van lampen. Is het een E27, E14 draaifitting, een GU5.3 steekfitting of zelfs bajonet?

Ook de vorm is een belangrijk aspect, past de lamp in de behuizing of steekt deze uit. En het oog wil natuurlijk ook wat als de lamp zichtbaar is, een mooi voorbeeld zijn de filament led lampen. Deze geven een prachtig licht en zien er ook nog eens mooi uit.