Voordelen van led verlichting

De voordelen van led verlichting ten opzichte van gloei- en spaarlampen maar ook TL’s, PLC en PLS lampen. Energiezuinig, lange levensduur, direct volledig licht, geen kwik, steviger alle soorten / maten en op den duur goedkoper.

Led verlichting is energiezuinig

Led lampen van Philips gebruiken tot 80% minder energie dan andere conventionele gloeilampen. Spaarlampen vervangen door led uitvoering geeft een besparing van 30% tot 50%. Bij TL’s is het afhankelijk van het gebruikte model. De T8 buizen (dikke model) is een besparing mogelijk tot 60% en bij de T5 modellen ligt dit tussen de 40% en 60%.

Hierdoor is de terugverdien tijd zeer kort. Bedrijfsmatig kan dit al binnen een jaar, thuis duurt dit natuurlijk langer maar daarvoor gaan ze ook weer langer mee.

Lange levensduur

Led verlichting gaat lang mee, de gemiddelde verwachte levensduur ligt rond de 20.000 en 35.000 uur. Ter vergelijk, de gemiddelde gloeilamp heeft een levensduur van zo’n 1000 uur, halogeen 3000 uur en spaarlampen/TL’s tussen de 5000 en 10.000 uur.

Direct volledig licht

Na inschakelen hebben ze direct volledige lichtopbrengst. Een spaarlamp bijvoorbeeld moet opwarmen, in het begin gaat dit snel maar na verloop van tijd duurt dit steeds langer.

Alle soorten, maten en kleuren

De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, led lampen zijn verkrijgbaar in alle maten fittingen. Afhankelijk van het gekozen model kan een led in elke gewenste lichtkleur en helderheid ingesteld worden.

Steviger

Led lampen zijn stevig geproduceerd en kunnen tegen een stootje. Vergelijk dit met een gloeilamp die uit zeer dun glas bestaat en een gevoelige gloeidraad die snel kapot kan gaan.

 

Geen kwik

Spaarlampen worden geproduceerd met het giftige kwik, waardoor ze dus chemisch zijn. Led lampen bevatten geen kwik en zijn dus ook niet giftig.

Minder warm

Dat led verlichting niet warm wordt is onjuist. Deze worden wel degelijk warm, omdat ze juist hun warmte kwijt moeten. Wel is het zo dat ze niet zo heet worden als gloei- en halogeenlampen. Dit omdat een led zuiniger is en zet meer energie om in licht (80%) dan in warmte (20%).

Een gloeilamp bijvoorbeeld zet maar 10% van de energie om in licht en de rest in warmte (wat natuurlijk verlies is). De andere voordelen van ledverlichting is dat deze minder brandgevaarlijk zijn en in kleinere ruimtes gebruikt kunnen worden.